Consumul a 1,5-2 litri de apa minerala
plata sau carbogazoasa pe zi contribuie la scaderea glicemiei in cazul
pacientilor cu diabet zaharat. Apa minerala este un adjuvant in tratamentul
antidiabetic, hidratarea corespunzatoare avand un efect benefic asupra
metabolismului glucidelor, arata prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste,
directorul Institutului de diabet, nutritie si boli metabolice""N.C.Paulescu"".
La Institutul ""N.C.
Paulescu"" a fost efectuat un studiu cu privire la influenta
consumului de apa minerala plata si carbogazoasa asupra persoanelor cu diabet
zaha-rat. Pe parcursul studiului, pe langa medicatia obisnuita, bolnavii au
baut 1,5-2 litri de apa minerala zilnic. S-a demonstrat ca, pe termen mediu,
apa contribuie la scaderea glicemiei si la cresterea cantitatii de insulina.
""De asemenea, indiferent de tipul de apa minerala consumata - plata
sau carbogazoasa - sau de durata consumului am constatat stimularea diurezei si
scaderea concentratiei de sodiu si potasiu urinar, cu rol antilitiazic"",
afirma dr. Rodica Strachinariu, medic primar specialist in diabet, nutritie si
boli de metabolism.
Apele potabile contin saruri minerale (sodiu, magneziu, potasiu, litiu, fluor)
benefice pentru sanatate. Plate sau carbogazoase, apele minerale au un continut
de saruri minerale ridicat, putand ajunge de la 500 de miligrame la 1.500 de
miligrame la litru